TravelBite: Pommidoro (Rome)
TravelBite: Pommidoro (Rome)

TravelBite: Pommidoro (Rome)

Datum: 17-02-2012 Door: Irene de Vette Categorie: Reizen

De échte Romeinse keuken is niet voor tere zielen. Neem bijvoorbeeld ‘pajata’, de gestoofde darmen van een kalf dat alleen nog melk heeft gekregen. Controversieel? Waarschijnlijk, maar in Rome haalt niemand zijn neus ervoor op. Integendeel.

Die pajata (Romeins voor ‘pagliata’) eet je bij Trattoria Pommidoro in een tomatensaus met flink al dente rigatoni. Zo eten de Romeinen hun pasta het liefst. Kauwen, zul je!

Rustiek
Pommidoro is een traditioneel familierestaurant in de wijk San Lorenzo. Het zit al meer dan honderd jaar op deze plek; eerst als een wijnwinkel, later als eetgelegenheid. De eigenaars voeden al zo’n vier generaties de wijkbewoners; van plaatselijke intellectueel tot politieagent. Filmmaker Pier Paolo Pasolini was vaste klant. San Lorenzo was ooit een echte arbeiderswijk, maar wordt nu vooral bewoond door studenten en kunstenaars. De wijk, met veel vervreemdende, fascistische architectuur en straatkunst is net zo in your face en rustiek als de Romeinse keuken.

Enige niet-Italiaan
Die keuken was ooit arm, de cucina povera. De goede stukken vlees gingen linea recta naar de adel en het gewone gepeupel moest het doen met de rest, il quinto quarto (het vijfde deel). En om al dat orgaanvlees een beetje eetbaar te maken moet je creatief zijn. Daaraan danken we dan ook geweldige robuuste Romeinse gerechten als coda alla vaccinara (gestoofde ossenstaart) of trippa alla Romana (pens op z’n Romeins).

Pajata smaakt een heel stuk milder dan de wat penetrante trippa. De gestremde melk geeft het een zachte, romige textuur. Ze maken er bij Pommidoro ook een secondo van (hoofdgerecht): spiedone di pajata, gegrild aan een spies. Voor de minder avontuurlijke eter vind je hier ook alle Romeinse klassiekers in topvorm: pasta all’amatriciana (met kinnebakspek), cacio e pepe, gricia en carbonara. En San Lorenzo is in elk geval ver van de hordes toeristen; vaak ben bij Pommidoro de enige niet-Italiaan. Je zit er in de winter behaaglijk bij het vuur en in de zomer onder een tentzeil op een pleintje voor de deur. Fijn voor een eindeloze lunch, tot 15 uur kun je er terecht. En nog laatste tip: skip het dessert en ga voor een chocoladefix naar SAID, een chocoladefabiek/winkel/restaurant in de buurt.

Pommidoro, Piazza dei Sanniti, 44, Rome +39 06 445 2652