Kreeft uit de Oosterschelde
Kreeft uit de Oosterschelde

Kreeft uit de Oosterschelde

Datum: 29-03-2012 Door: Redactie SpecialBite Categorie: Weekly Specials

Vandaag wordt met veel tamtam en gepaste eer het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft geopend in Zeeland. De nationale (en internationale) culinaire pers reist af naar het afgelegen maar zonnige zuidwesten van Nederland, om te aanschouwen hoe Karla Peijs, de Zeeuwse commissaris van de koningin, het eerste exemplaar in ontvangst zal nemen van zo'n echte noeste kreeftenvisser. De Oosterscheldekreeft is niet zomaar een kreeft en heeft al deze egards wel verdiend. Al was het alleen maar omdat hij zich, zo eind 19e eeuw heeft weten te vestigen in het zand en de slikken van de Oosterschelde, terwijl kreeften van nature op rotsachtige bodem leven. De Zeeuwse kreeft heeft zodoende volgens onderzoeken een afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld. En daardoor dus die fijnere en zachtere smaak. De Oosterscheldekreeften worden gevangen met duurzame visserijmethodes en tegen stropers wordt hard opgetreden. Dat de Oosterscheldekreeft een schaars seizoensproduct is helpt natuurlijk ook voor de reputatie. In juli is het feest alweer afgelopen en moeten we ons de rest van het jaar behelpen met kreeft voornamelijk uit Canada. Ook niet vies, maar toch zullen we de komende maanden ons veel tegoed doen aan de Zeeuwse kreeften zolang het kan.
Op de site van de Kring van de Oosterscheldekreeft staan de aangesloten Zeeuwse restaurants die de komende maanden hun eigen Oosterscheldekreeftmenu serveren voor 59,50, zoals Auberge des Moules in Philippine en Brasserie Maritime in Zierikzee. Maar ook in de rest van Zeeland – en ver daarbuiten – gaan koks los met de Rolls Royce onder de kreeften. Zoals bij Restaurant Scherp in Middelburg en Vis aan de Markt in Scherpenisse.
Dit jaar krijgt de commissaris niet alleen een kreeft gepresenteerd, maar ook het allereerste boek dat alleen over de Oosterscheldekreeft gaat. Veel foto's van de kreeft zelf en de culinaire heerlijkheden die ermee worden bereid, maar ook mooie shots van vissers, tuinders en het Zeeuwse landschap met de ongeëvenaarde wolkenluchten. Wat dat betreft doet het boek niet onder voor het prachtige Zilte Klei van de Zeeuws-Vlaamse sterrenkok Edwin Vinke. Het boek bevat verder achtergrondverhalen en recepten; van de basics (met zelfgemaakte mayonaise) tot ingewikkelde creaties van onder anderen Sergio Herman. Voor de gevorderde kreeftenkokers dus.

www.oosterscheldekreeft.nl voor adressen van restaurants aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft
De Oosterscheldekreeft door Ronald Timmermans en Remco Kraaijeveld verschijnt 31 maart bij Princess-Books / Uitgeverij Komma en is o.a. verkrijgbaar via www.dejongehond.nl