Vloeibare zon

Vloeibare zon

Datum: 27-03-2012 Door: Spotter Vincent Categorie: Weekly Specials

Vaste prik zo rond de eerste lentedag: er wordt druk gespeculeerd wat hét zomerdrankje van dit jaar gaat worden. Voor ons is het nu al duidelijk: wij willen deze zomer op ieder terras Limoncello zien. Opeens duikt hij overal op, deze felgele Italiaanse citroenlikeur die in Italië ook wel de 'vloeibare zon' wordt genoemd. Limoncello wordt vooral als drankje na de maaltijd gedronken, en luidt hiermee een nieuwe trend in: het digestief.
In de Nederlandse eetcultuur was het nooit heel gebruikelijk om een drankje voor en na de maaltijd te gebruiken, zelfs niet in restaurants. Afgelopen jaren bestelt de Nederlander steeds vaker een aperitief, bijvoorbeeld mousserende wijn of een cocktail. Nu lijkt ook de tijd voor het digestief rijp. Het digestief is van oudsher bedoeld om de spijsvertering te bevorderen, door de werking van de ingrediënten in deze sterke drank die apart of in combinatie met koffie wordt gedronken.

Limoncello vindt zijn oorsprong in het zonovergoten zuiden van Italië. Elke Italiaanse familie hier heeft zijn eigen Limoncello-recept, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Limoncello wordt gemaakt van citroenschil die in alcohol wordt geweekt. Vervolgens wordt er aan het mengsel water en suiker toegevoegd. Omdat de schil van de citrusvrucht wordt gebruikt en niet het sap, geeft  dit procedé een frisse en geen bittere smaak.
Tot nu toe kenden we Limoncello voornamelijk als een likeur van niet altijd even goede kwaliteit, die na een maaltijd wordt aangeboden in Italiaanse restaurants. De laatste jaren komen er gelukkig steeds meer kwalitatieve Limoncello’s, in stijlvolle flessen op de markt en wordt deze drank ook in niet-Italiaanse bars en restaurants geschonken. Deze trend is afkomstig uit andere wereldsteden en bereikt deze zomer ook de onze steden. Limoncello bevat ongeveer 35% alcohol en wordt ijskoud, direct vanuit de vriezer geserveerd, in een klein borrelglas – lekker fris op een zwoele zomeravond.
De Limoncello die in Nederland het snelst terrein verovert is Limoncello di Fiorito. Deze handgemaakte likeur van de beste biologische citroenen heeft vorig jaar een belangrijke internationale prijs in de wacht gesleept: de zilveren medaille van de International Wine and Spirits Competition (IWSC). Limoncello di Fiorito wordt gemaakt door de gebroeders Fiorito, op basis van een authentiek Italiaans familierecept. Behalve als digestief wordt hun Limoncello steeds vaker gebruikt in cocktails of mixen.
www.limoncellodifiorito.nl
Limoncello di Fiorito is verkrijgbaar bij de betere bars en restaurants en bij Gall & Gall