TravelBite: Havana (Cuba)
TravelBite: Havana (Cuba)

TravelBite: Havana (Cuba)

Datum: 30-12-2011 Door: Houdini Categorie: Reizen

Een paladar in Miramar
Onze hossler Luis brengt ons. Luis is de perfecte regelaar. Hij is zichtbaar wanneer nodig, onzichtbaar op andere momenten. Luis drinkt mojitos met ons, cuba libres en een stijfkoud biertje: Cristal (blond) of Bucanero (donker).
Aan het hek staat een gerimpeld mannetje. Ernaast een jonge beveiligingsbeambte - in pak, maar zonder V op de borst. We schuiven door het hek, het tuintje door, de trap op naar boven.
Luis wijst naar de stoelen in de hal. We worden voorgesteld aan kok Juanita, gastheer Juan en de rest van de familie, waaronder de zesjarige Leo en zijn grote broer Roberto. Spiderman is het onderwerp van gesprek. Dat-ie bestaat is zeker volgens Leo, maar of hij ook in Cuba werkt is een tweede. 'Ik hoop het', zegt de kleine man.
We worden naar de eetkamer gebracht. Paladares zijn particuliere restaurantjes, die Cubanen sinds een jaar of tien mogen bestieren. De verdeling van de winst is fifty-fifty: de ene helft voor de regering van de Castro's, de andere helft voor eigenaars Juanita en Juan.
We krijgen een biertje en bestellen van de kaart. Salade met palmharten, vissoep en plakjes worst en kaas. Daarna de hoofdgerechten: entrecote, een stuk dorade en een kreeft. De kreeft hier is 100% illegaal. Wie betrapt wordt met zo'n beest in de pan riskeert drie jaar gevangenis of werkkamp. Erbij krijgen we de onvermijdelijke rijst met bruine bonen. Alles smaakvol, niet spannend, maar zeker met zorg bereid. En dat wil Juanita weten ook. Keer op keer steekt zij haar hoofd om de deur: 'Todo bien Miquel?'
In de huiskamer wordt 'het toetje' al geserveerd. Een verpleegster die plotsklaps ieders bloeddruk komt meten. Oma heeft 150/130, wat zorgelijk wordt ontvangen. Ook de Nederlandse gasten ondergaan de proef. 120/80 van Alberto wordt met een waarderend gefluit ontvangen, de 130/90 van Michiel is oké, de 150/110 van Jan op het randje. 'Necesito un poco mas tranquilidad', zegt de verpleegster. 'Doe rustig, jij drukke Hollander!'