Julie & Julia: ultieme foodie film
Julie & Julia: ultieme foodie film
Julie & Julia: ultieme foodie film

Julie & Julia: ultieme foodie film

Datum: 07-08-2009 Door: Irene de Vette Categorie: Koken

De film Julie & Julia houdt de foodie-gemoederen al een tijdje bezig, en vanaf vandaag is 'ie dan eindelijk te zien in Amerikaanse bioscopen. 

Regisseur Nora Ephron (bekend als schrijfster van films als 'Heartburn' en 'Sleepless in Seattle') baseerde het verhaal op het gelijknamige boek van Julie Powell, waarin ze als New Yorkse kantoorslaaf een quarterlife-crisis overwint door alle recepten te koken uit 'Mastering the Art of French Cooking' van de legendarische TV-chef Julia Child. Ook verwerkte Ephron de autobiografie van Child, 'My Life in France'.

Amerika's eerste 'celeb chef'
Julia Child bracht vanaf eind jaren ‘ 60 het Amerikaanse televisiepubliek de kneepjes van de Franse keuken bij. Met haar rijzige gestalte, bulderende lach en af en toe een uitglijer (ze liet wel eens wat vallen) was ze een geliefde TV-persoonlijkheid en de eerste 'celeb chef' van Amerika.
Child (gespeeld door Meryl Streep) woonde eind jaren ’40 in Parijs, waar ze een liefde voor koken ontdekte. Ze ging er naar de bekende kookschool Cordon Bleu en begon, terug in de VS, aan het lijvige boek 'Mastering the Art of French Cooking'. Later werd ze bij toeval televisiechef. De Amerikaanse pers zag de film al een paar weken geleden en schreef er vooral lovend over.

Grootste food film ooit
Daily Beast zei dat dit misschien wel de grootste food film ooit is. Nog nooit is eten in een film zo mooi geportretteerd, vonden vele bloggers, waaronder Ed Levine van Serious Eats. Ook vroegen recensenten zich af wat de in 2004 overleden Julia zelf zou hebben gevonden van deze film (ze noemde het boek van Powell ooit ‘een stunt’).  De echte Julie Powell, waarop het personage Julie is gebaseerd, neemt afstand van haar persoonlijkheid in de film.
Meer kritieken lezen? Eatmedaily heeft een mooie wrapup van de recensies voor Julie & Julia. The New York Times maakte een uitgebreide reportage met verantwoordelijk foodstylist Susan Spungen.

In Nederland draait Julie & Julia vanaf 15 oktober in de bioscopen. Bekijk hier de trailer:

 

 Het boek van Child is vertaald in het Nederlands als 'De kunst van het koken'. Bekijk dit boek in de SpecialBite shop »