Food Film Festival: veel meer dan lekkere eetfilms

Food Film Festival: veel meer dan lekkere eetfilms

Datum: 08-03-2011 Door: Irene de Vette Categorie: SpecialBite

De kaartjes voor de film ‘El Bulli’ waren binnen vier minuten weg en ook andere films van het Food Film Festival waren binnen no-time uitverkocht. De organisatie stond er ook een beetje van te kijken, want dit is pas de eerste editie van het festival, dit jaar op 18, 19 & 20 maart. Er zijn nog wel wat kaartjes over, maar mocht je achter het net vissen dan kun je ook drie dagen lang ‘festivallen’. De organisatie wil namelijk dat je als bezoeker niet alleen passief films kijkt, maar ook meedoet, meedenkt, meepraat en natuurlijk veel meeproeft.

Geen opgeheven vinger

Het Film Food Festival is veel meer dan fijne eetfilms en onthullende documentaires. Het festival is een initiatief van de Youth Food Movement (YFM), de jongerentak van Slow Food die streeft naar een duurzamer voedselsysteem. De YFM wil dat het festival mensen aanspoort bewustere keuzes maken in wat ze eten. Dat gebeurde een aantal jaar geleden bij organisatoren Helen Kranstauber en Joris Lohman na het zien van de documentaire Food Inc. “Ik was op zoek naar de praktische handvaten om die bewustwording in de praktijk te brengen”, zegt Helen. Joris gooide zijn eetpatroon rigoureus om: zoveel mogelijk biologisch, zo weinig mogelijk van de supermarkt.

De voedselproblematiek aan de kaak stellen, maar dan wel zonder het opgeheven vingertje. De organisatie ziet hun rol liever als ‘informerend’. “Mensen moeten hun eigen keuzes maken”, zegt Joris. Tijdens het festival wisselen ‘zware’ en ‘lichte’ onderwerpen elkaar af. Eten moet vooral plezierig blijven.

Zeven gangen
Als je een food film festival organiseert kun je niet aankomen met laffe hamburgers of kleffe pizza. Daarom bedacht Samuel Levie, ook van de YFM, een menu van zeven gangen. “Ik heb bevriende chefs opgetrommeld uit Nederland, Frankrijk en Engeland zoals Oliver Rowe (BBC's Urban Chef), Joris Bijdendijk en Benjamin Darnaud (werkte o.a. bij Michel Bras). Zij maken samen met vrijwilligers eenvoudige gerechtjes, elk vijf euro per stuk. We gebruiken wel de best mogelijke ingrediënten zoals vlees van De Lindenhoff, brood van Het Vlaamsch Broodhuys, enzovoort.” De keuken is elke dag van 11 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds open.

Op zaterdag staat er ook een boerenmarkt op het plein voor Studio K met kraampjes van o.a. Willem & Drees, Hottie Sambal en Ruud Maaz.

Wat kun je doen?
De workshops, zoals worstmaken of patisserie, zijn allemaal uitverkocht. Hieronder een selectie van de activiteiten waar je nog wél aan kunt deelnemen. Bijna allemaal ook nog gratis!

(Gad)vertentie!

Dick Veerman (Foodlog) en Felix Wilbrink (journalist van De Telegraaf) gaan in gesprek met reclamemensen en voedselproducenten over feiten en leugens in reclames.

Het Grote Vleesdebat
Consument, burger en producent gaan met elkaar in gesprek over vleesconsumptie en duurzame verandering. Denk mee: hoe ver ben jij zelf bereid te gaan?

College van Teun van der Keuken
Televisiemaker Teun van de Keuken, bekend van de Keuringsdienst van Waarde en Tony's Chocolonely praat over de rol van eten in de Nederlandse cultuur.

Food & Filmquiz
Quizmasters Helen Westerik en Louise Fresco weten alles van food films en leggen teams de moeilijkste vragen voor.

Keynote speech Vandana Shiva
Vandana Shiva is voedselactiviste, winnaar van de Right Livelihood Award (de 'alternatieve Nobelprijs') en door Time Magazine uitgeroepen tot 'Environmental Hero'. Ze sluit het festival zondag af met een inspirerende keynote.

Kijk voor het hele programma op www.filmfoodfestival.nl of klik hier.