Een vieze pan is waardeloos

Een vieze pan is waardeloos

Datum: 16-02-2011 Door: Irene de Vette Categorie: SpecialBite Experts

Waar komt toch het idee vandaan dat je pannen vet moet houden en niet mag schoonmaken? Dat vraagt Josmar Lub zich af wanneer klanten vertellen dat hun pan met antiaanbaklaag tóch aanbakt. “Er is nog steeds een groot misverstand dat je pannen alleen met heet water af mag spoelen en vet moet houden”, zegt de eigenaar van de Utrechtse kookwinkel Potten & Pannen. “De meeste pannen móet je juist goed schoonhouden.”

De alleen-heet-watermethode geldt alleen voor plaatstalen woks en de ruw gietijzeren pannen van vroeger. Josmar: “Voor de pannen van nu geldt: hoe schoner, hoe beter. Je wilt toch niet koken op een oude verbrande laag van vet en eiwitten? Daarnaast doe je met een schone pan langer en kook je beter, want de hitte verdeelt zich gelijkmatiger.”

Elke pan maak je op z’n eigen manier schoon. “Roestvrijstalen bakpannen zonder antiaanbaklaag mogen niet in de vaatwasser, maar was je met de hand af met een sopje. Gewoon met afwasmiddel en een afwasborstel dus. Bij wat hardnekkige vlekken een doek met schuurmiddel. Kookpannen van roestvrij staal kunnen zonder probleem in de vaatwasser.”

“Heb je bakpannen met een traditionele antiaanbaklaag, dan houd je die van binnen en buiten schoon met een afwasborstel en sopje van afwasmiddel. Voor de binnenkant kun je eventueel een zacht sponsje gebruiken, maar gebruik nooit de schuurkant! Om de antiaanbaklaag te ‘voeden’, smeer je de binnenkant van de pan zo nu en dan in met olie.”

Naast de ‘traditionelere’ pannen zijn er ook speciale pannen. Bijvoorbeeld bakpannen met een keramische laag, zoals de Greenpan. “Hierin zie je door de lichte kleur aanzetsel erg snel maar die kun je gemakkelijk verwijderen met een doek en schuurmiddel. Ook de keramische laag houdt van een beetje olie zo nu en dan.”

De enige pannen die je echt vet moet laten zijn plaatstalen pannen, zoals de wok van de toko en zware, ruw gietijzeren pannen. “Niet die pannen met de leuke kleurtjes, want die hebben een beschermende laag email.”

Meer lezen van Specialbite experts als Josmar Lub? Abonneer je op de SpecialBite Nieuwsbrief. Elke dinsdag in je inbox!